Miten ihastuttava Olotilasi onkaan, kun voit ehdottomalla varmuudella tunnistaa oman Olemassaolosi ja sen syyn sekä oivaltaa täydellisesti, mitä kaikkea oikein olet. Esther ja Jerry Hicks Tunteiden mahtava voima
Copyright © 2013 Kustannus Oy Taivaankaari ja Penney Peirce

Luku 1

Intuitiivisen prosessin tunnistaminen

Intuitio ei ole elämästä mitenkään erillään. Jotta löytäisit intuition, sinun on uppouduttava elämääsi täysin ja opittava liikkumaan sen tahdissa. Olet jo käyttänyt intuitiotasi joka päivä mutta kenties et vain ole tietoinen siitä miten ja milloin. Luvun 1 tarkoituksena on auttaa sinua hahmottamaan aktiivisen intuitiosi nykytaso ja antaa sinulle joitakin ajatuksia siitä, mikä on mahdollista. Minkä tahansa prosessin ensimmäinen vaihe on kuin siemenen itäminen, jossa uusi alku puskee tietään ylöspäin mutta yhä mullan alla piilossa. Tämän luvun ajatukset ovat kuin siemeniä; anna niiden viedä sinut kohti uudenlaista tietämistä. Pysyttele rentona ja avoimena.

Vapaaksi tietoähkystä

Kun heräsit tänä aamuna, aloitko heti miettiä ja murehtia kaikkea sitä, mitä sinun tulisi tänään saada aikaiseksi? Ahdistaako sinua tunne siitä, että sinun pitäisi olla nokkelampi ja nopeampi, jotta saisit sulateltua kaiken sen tiedon, mitä tarvitset tehdäksesi asiat hyvin? Onko mielesi pikkutarkka tyranni, joka haluaa järjestellä ja hallita ihmisiä ja ympäristöäsi, jotta se kokisi olonsa rauhalliseksi? Olemme niin tottuneita loogisen, vasemman aivopuoliskomme maanitteluihin, että olemme alkaneet pitää tällaista stressaavaa tilannetta täysin normaalina. Haluaisin toisinaan huutaa: "Auttakaa! Järkeni pitää minua vankinaan."

Ehkä oletkin kuin Cynthia, joka oli perustamassa menestyksekästä ohjelmistotaloa Piilaaksoon ja joka luottaa vakaasti intuitioonsa päätöksiä tehdessään. Cynthia saa yli sata sähköpostia, faksia ja puhelua päivittäin ja ehtii tuskin delegoida niiden hoitamista muille puhumattakaan siitä, että kävisi ne kaikki lävitse itse. Hän sanoo, että hänen intuitiivinen teränsä on tylsyä ja itsetuntemuksensa kadota kaiken tietotulvan alle.

Elämäntahtimme kiihtyessä ja ongelmiemme muuttuessa yhä mutkikkaammiksi on tärkeää, että opimme kehittämään itsellemme sellaisen tietämisen kyvyn, joka ei ole riippuvainen kaikenlaisesta ympärillämme olevasta tiedosta. Kuvittele, millaista olisi, jos luopuisimme pakonomaisesta tarpeestamme ahmia kaikenlaista tietoa ja luottaisimme sen sijaan intuitioomme, jos kuuntelisimme tuntemuksiamme ja toimisimme syvästä sopusoinnun tilasta käsin. Näin toimiessamme saisimme tuosta noin vain kaiken tarvitsemamme tiedon, ja kenen tahansa olisikin tarkoitus tehdä jokin tietty asia, hän myös tekisi sen.

Colleen, joka toimii järjestelmäanalyytikkona eräässä suuressa tietotalossa, sanoo, että kun vain pysyttelee tällaisessa avoimessa mielentilassa, jokainen ihminen, joka pysähtyy juttelemaan hänen työpisteeseensä, on jollakin tavoin merkityksellinen: Johnilla on sattumoisin kädessään juuri se raportti, jonka hän tarvitsee laskelmiensa tueksi, Sarahilla on juuri jokin hänen tarvitsemansa ajatus ja Howard sattuu tuntemaan juuri sen henkilön uudella osastolla, jolle Colleenin kannattaa soittaa.

Olemme vähitellen löytämässä tavan, jolla saamme asiat sujumaan jouhevammin, sopusointuisemmin ja tehokkaammin – niin ettei vasen aivopuoliskomme pääse tyrannisoimaan meitä. Voisiko olla niin, että nykyisen tietoyhteiskunnan jälkeen syntyisi intuitioyhteiskunta?

Vaikka yhdistelisimme toisiinsa miten monta tosiasiaa tahansa, jos tukeudumme ainoastaan järkeilyymme, käytämme vain pientä osaa koko tietämisen kapasiteetistamme (jotkut tiedemiehet puhuvat kymmenestä prosentista), ja tämän tuloksena tunnemme ympärillämme olevasta maailmastakin vain pienen osan. Vasemman aivopuoliskon tietäminen on aika yksioikoisen tylsää, kun sitä verrataan intuitiiviseen tietämiseen, oivaltamiseen ja viisauteen – ne ovat kokemuksellista tietoa, ja on kuin jokin suurempi voima saisi ne taianomaisesti kukoistamaan. Itse olen vakuuttunut siitä, että loput 90 prosenttia aivokapasiteetistamme on nimenomaan intuitiossa. Intuition kautta näemme asiat laajemmin ja tajuamme, miten kaikki liittyy johonkin meitä itseämme suurempaan kokonaisuuteen. Erään ystäväni äiti, joka alkoi täytettyään 60 vuotta avautua omalle intuitiiviselle luonnolleen, kiteytti asian hyvin huudahtaessaan: "Jos nyt tekisin täyskäännöksen ja alkaisin elää kuten aiemmin elin, kokisin itseni kuin pieneksi matoseksi!"

Intuitio liitettiin aiemmin lähinnä naisiin, taiteilijoihin, mystikkoihin, runoilijoihin, näkijöihin tai jopa hulluihin ja muihin yhteiskunnan liepeillä eläviin yksilöihin. Vaikka älyköt pitävät vieläkin intuitiivista tietämistä lähinnä hempeänä hölynpölynä, voimme nähdä ympärillämme paljon merkkejä siitä, että yleinen asenne on muuttumassa. Sellaiset kirjailijat kuin John Bradshaw, Marianne Williamson ja Carolyn Myss tekevät kaikelle kansalle tunnetuksi omaehtoista ja sisäsyntyistä elämänkatsomusta ja rohkaisevat meitä tutkimaan sitä, miten luomme oman todellisuutemme oman mielemme avulla. Yliaistillisia havaintoja ja toisia ulottuvuuksia tutkivat ihmiset, kuten astronautti Edgar Mitchell, lääkäri Deepak Chopra ja kuolemanrajakokemuksiin erikoistunut tutkija Raymond Moody, kehottavat meitä tutkimaan tietoisuutemme laajempia ulottuvuuksia tehdäksemme elämästämme laadukkaampaa. Tämän lisäksi Fritjof Capran kaltaiset fyysikot kertovat meille, että ymmärtääksemme "holografista" maailmankaikkeuttamme ja saadaksemme nykyiset monisyiset ongelmamme ratkaistua, meidän täytyy osata ajatella muutenkin kuin vain mekaanisesti. Näyttää siis siltä, että intuitiosta on viimeinkin tulossa hyvin hyödyllinen väline.

Intuition huomaaminen

Saatamme saada erilaista tietoa hyvinkin omituisilla ja epäloogisilla tavoilla. Me emme vain ole yhtä harjaantuneita huomaamaan ja arvostamaan intuitiivista tietoa kuin konkreettisia, tieteellisiä totuuksia. Oletko, esimerkiksi, joskus kokenut kutkuttavaa tunnetta vatsanpohjassasi jonkin paikan tai jonkun ihmisen suhteen, joka ei ole ollut sinulle entuudestaan tuttu? Onko sinulle koskaan syntynyt tarvetta tavata joku ihminen vain siksi, että hänen valokuvassaan on jotakin kutsuvaa tai hänen nimensä tuntuu jotenkin tutulta? Joskus meidän ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin mennä jonkun henkilön lähelle, pidellä kädessämme jotakin esinettä tai seistä hetki jossakin tietyssä paikassa, niin sisällämme aktivoituu (tai aktivoituu uudelleen) kokonainen sarja erilaisia tietämisiä. Kenties mieleemme tulee yhtäkkiä kuvia tai kehomme viestittää meille tunteen vaarasta tai turvasta.

Intuitiivinen tieto tulee meille usein sellaisessa muodossa, jolla ei ole juurikaan tekemistä sen kanssa, mitä tavallisesti ajattelemme ajasta, paikasta ja itsestämme. Emme ehkä heti edes ymmärrä sitä. Kun tutkin ensimmäisen kerran muinaisia henkisiä kulttuureita kuten Egyptiä ja essealaisia, koin olevani jotenkin ajasta irrallaan, ikään kuin jo tietäisin kaiken, mitä olin lukemassa. Olin tuohon aikaan nuori mainosgraafikko eikä minulla ollut mitään käyttöä näille mystisille oivalluksilleni, mutta kuitenkin nuo välähdykset mahdollisesti aiemmin hallitsemistani asioista saivat minut ajattelemaan: "Millainenhan minusta voisi todella tulla, jos voisin saada takaisin haltuuni kaiken aiemman ymmärrykseni?" Tämä outo intuitiivinen tuttuuden tunne antoi minulle lopulta rohkeutta jättää tavanomainen työni ja ryhtyä henkiseksi opettajaksi ja intuitiiviseksi terapeutiksi.

Jos vain olemme kyllin kärsivällisiä ja odotamme sitä, että asioiden laajempi yhteys paljastuu meille, kaikki palaset kyllä loksahtavat paikoilleen ja muodostavat hämmästyttävän järkevän kokonaisuuden.

Intuitio voi helposti tuoda meille varsin yksityiskohtaisia ja maanläheisiä vastauksia, kuten esimerkiksi kehen voimme luottaa tai mitä meidän ei kannata syödä, tai sitten voimme äkillisesti ymmärtää hyvinkin monimutkaisia älyllisiä kokonaisuuksia. Matematiikan ja kemian alat ovat täynnä tarinoita siitä, miten erilaisia läpimurtoja on tapahtunut enneunien tai onnekkaiden oivallusten tuloksena. Esimerkkinä tästä matemaatikko Jacques Hadamard kertoo: "Kun heräsin meteliin, eräs kauan etsimäni vastaus vain juolahti mieleen minun pohtimatta asiaa sillä hetkellä yhtään mitenkään." Pythagoraankin kerrotaan saaneen intuitiivisen oivalluksen siitä, miten soittimen kielen äänen korkeus voidaan määrittää kielen pituuteen liittyvinä lukusuhteina, kun hän kuuli, miten vasarruksen ääni muuttui sepän takoessa eripituisia rautatankoja.

Vaikka sinulla ei olisikaan ollut tavanomaisia intuitiivisia kokemuksia, voit olla varma siitä, että intuitio on koko ajan toiminut aktiivisesti elämässäsi, aivan silmiesi alla. Intuitio on tuiki tavallinen tapa tarkastella maailmaa. Miksi halusit pukea aamulla yllesi keltaisen paidan vain huomataksesi, että ystävälläsikin on lounaalla samanvärinen paita yllään? Miksi valitsit kiertotien kotiin vain huomataksesi, että näin vältyit ruuhkassa seisomiselta? Oliko kyse sattumasta vai intuitiosta?

Kenties sellaiset kokemukset, joita pidämme "pelkästään yhteensattumina" ovatkin tulosta täysin normaalista prosessista, johon emme vain vielä ole tottuneet. Kuvittele millaista olisi, jos olisi täysin tavanomaista tietää, että voisit halutessasi tavata kenet tahansa ja kommunikoida hänen kanssaan missä tahansa, millä tasolla tahansa ja milloin tahansa. Entä jos olisi täysin normaalia tietää kaikki se, mitä haluaa tietää – ja vieläpä välittömästi? Intuitiosi aktivoituu silloin, kun olet niin keskittyneesti uppoutunut johonkin, että kadotat ajantajusi. Ehkäpä piirtelit lapsena eläimiä tai lentokoneita ja olit niin uppoutunut touhuusi, että viivat, muodot ja värit vain tulivat itsestään kätesi kautta paperille. Mikä sinua innostaa samalla tavalla nykyään? Viekö puutarhanhoito toisinaan täysin kaiken huomiosi? Jääkö sinulta toisinaan ruokailu väliin, kun työskentelet verstaassasi tai piirustuspöytäsi ääressä tai tietokoneellasi? Aina kun sulaudut täysin yhdeksi itseilmaisusi kanssa, intuitiosi herää herkimmilleen. Silloin et epäröi seuraavaa liikettäsi, valintaasi tai oivallustasi sen paremmin kuin sitäkään, mihin kaikki johtaa. Olet luonnollisessa virtaavuuden tilassa. Kun kykenet erottamaan intuition hienovaraiset tuntemukset itsessäsi, ilmenivätpä ne missä tahansa, sinun on paljon helpompi laajentaa näitä kokemuksiasi kaikille muillekin elämäsi alueille. Kun tarkkailemme sitä, miten intuitio toimii ja miltä se tuntuu, joudumme kasvokkain seuraavien periaatteiden kanssa: Intuition myötä tiedämme sen, mitä meidän tulee tietää juuri silloin kun tätä tietoa tarvitsemme. Maailmankaikkeus ei selvästikään tuhlaa aikaa tai energiaa. Intuitio antaa meille tietoa juuri silloin, kun tarvitsemme sitä – ei yhtään aiemmin eikä myöhemmin – ja käyttää hyväkseen kaikki keinot saavuttaakseen tietoisuutemme.

Molly, eräs oppilaistani, kertoi etsineensä töitä jo yli kuukauden ajan kaikkia tavanomaisia teitä. Hän oli tehnyt joka viikolle tarkan suunnitelman, jota myös noudatti, mutta tulokset olivat olleet laihoja. "Tällä viikolla käyn läpi kaikki isojen yritysten henkilöstön kehittämisosastot, laitan kolme ilmoitusta lehtiin, soitan sokkona kahteentoista paikkaan, käyn viidessä verkostotapaamisessa..." Tilanne oli jo alkanut huolestuttaa Mollya. Kaiken tohinan keskellä hän oli kuitenkin päättänyt mennä myös runokurssille. Kurssilla hän oli päättänyt noudattaa sisäistä yllykettään ja näytti vieressään istuvalle naiselle juuri kirjoittamansa runon. Naiset alkoivat keskustella keskenään ja huomasivat, että heillä oli paljon yhteistä ja että he elivät molemmat samanlaista murrosvaihetta elämässään. Kuinka sattuikaan, että nainen kertoi Mollylle, että hänen kaikkien tuntemassa työpaikassaan oli juuri vapautunut paikka, jota Molly saattoi ensimmäisenä hakea.

Jos Molly vain olisi tajunnut aiemmin, että intuitioonsa luottamalla hänelle avautuisi kyllä kaikki hänen tarvitsemansa tilaisuudet, hän olisi säästynyt koko lailla suurelta stressiltä. Hän oli kuitenkin riittävän avoin noudattaakseen intuitiotaan ja mennäkseen runokurssille pitämättä sitä jotenkin tilanteeseen sopimattomana. Kun luotat intuitioosi impulsiivisesti, ratkaisut eivät ehkä ole odottamasi kaltaisia eivätkä kokemuksesi joko oikeita tai vääriä – ne ovat juuri sinulle oikeita. Kun tarkastelet maailmaa intuitiivisesti, kysymys ja vastaus näyttäytyvät aina yhdessä ja samanaikaisesti. Olet ajelulla ja yhtäkkiä, ilman mitään sen kummempaa syytä, ajattelet, mitähän ystävällesi Nancylle kuuluu ja ettet olekaan pitkään aikaan jutellut hänen kanssaan. Kun pääset kotiin, huomaat hänen jättäneen juuri viestin puhelinvastaajaasi. Pälkähtikö ajatus Nancystä päähäsi siksi, että hän soitti sinulle, vai soittiko hän sinulle siksi, että ajattelit häntä? Arkkitehti on työstämässä erityisen hankalaa pohjapiirrosta. Hänen ajatuksensa harhailevat ja yhtäkkiä hänen mielessään välähtää kuva meren aalloista. Ne edustavat täydellistä ratkaisua tilanteeseen: hän tarvitsee aaltoilevan seinän suorien sijaan. Oliko arkkitehdin korkeammassa mielessä ensin olemassa vastaus, jonka se istutti kysymyksenä hänen loogiseen mieleensä, jotta se ilmenisi fyysisesti? Looginen mieli ajattelee, että aika-avaruudessa kaikelle täytyy olla ensin jokin syy olemassa, mutta intuitiota käyttämällä saamme vihin tietoisuuden korkeammasta luonteesta, samanaikaisuudesta ja kaikenkattavuudesta.

Intuitio ylittää tavanomaiset ajan ja paikan rajat. Tietoisuutemme voi tuntea sekä menneisyyden että tulevaisuuden aivan kuin ne tapahtuisivat nyt. yhtä hyvin voimme olla jossakin toisessa paikassa aivan kuin se olisi tässä. Voimme päästä käsiksi kaikkeen tietoon. Intuitiivinen tietäminen on suoraa tietämistä, tietämistä vailla aikaa vievää järkevää päättelyä, tietämistä vailla ulkoisia todisteita. Intuition myötä sinun "tässä ja nyt"-kokemusten kuplasi laajenee ja supistuu sulkien kameran liukuobjektiivin tavoin sisäänsä joko enemmän tai vähemmän aikaa ja tilaa. Teet näin koko ajan, kenties huomaamattasi. Olet täysin keskittynyt raportin kirjoittamiseen ja koko maailmasi on sulkeutunut ja tehtäväsuuntautunut. Pian kuitenkin nojaat tuolissasi taaksepäin ja katselet ikkunasta ulos. Mielesi vaeltelee ja imee ikkunasta näkyvää maisemaa itseensä liikkuen ajassa eteen- ja taaksepäin. Hetken kuluttua keksit nerokkaan tavan ilmaista seuraavan näkemyksesi raportissasi.

Kun käytät intuitiota, keskityitpä sitten laajempaan tai suppeampaan ja henkilökohtaisempaan näkökulmaan, todellisuutesi ja saatavilla oleva tietokin vaihtelevat sen mukaan.

Intuitio ei ole vain taikatemppu

Intuitio on pikemminkin kuin salama, joka iskee sinuun, muusan synnyttämä kiihkeä innoitus tai suora yhteys rajattomiin tiedon maailmoihin. Intuitio tuo parhaimmillaan selkeyttä ja tarkkuutta tavanomaiseen tietoisuutesi tilaan ja saattaa sinut kokemaan oman hämmästyttävän jumalaisen luontosi. Intuitiota pidetään kuitenkin usein vain jonkinlaisena taikatemppuna. Jos käytät intuitiota leikkiäksesi kysymys ja vastaus -leikkiä tai lukeaksesi menneisyyttä tai tulevaisuutta, sinusta tulee selvänäkijä tai selväkuulija. Toisinaan tällaiset näkijät ja kuulijat osuvat oikeaan mutta he keskittyvät usein kysymään "mikä" sen sijaan että kysyisivät "miten" tai "miksi", toisin sanoen muotoon eivätkä itse prosessiin. Kun palvomme pelkästään muotoa, meiltä jää usein kokematta se prosessi, joka edelsi muotoa ja sai sen aikaan, ja jopa syvempi kokemus siitä olemisesta tai hengestä, joka kannattelee kaikkea elämää. Tällaisista lähtökodista löydämme kyllä nopeasti yksityiskohtaisia ja uskottavan tuntuisia vastauksia mutta sivuutamme sen järjestystä luovan yhteyden, joka antaa näille vastauksille syvemmän merkityksen. Kun ainoastaan muoto kiehtoo mieltämme, erilaiset henkiset tai parapsykologiset ilmiöt saattavat helposti varastaa kaiken huomiomme, joten kenties menetämme kokonaan mahdollisuuden oppia elämään elämäämme taidokkaammin.

Erilaiset henkiset kyvyt – kuten psykokinesia, astraaliprojektio tai mediumismi – ovat kyllä osa intuitiivista prosessia mutta eivät suinkaan sen suurin osa, eivätkä ne välttämättä ole tuon prosessin päämäärä. Ehkä sinäkin olet kokenut jonkin parapsykologisen ilmiön. Jos olet, et suinkaan ole mitenkään mielenvikainen. Intuitiivisen ja henkisen tietoisuutesi avautuessa ja siirtyessäsi kohti mystisempää ykseyden tilaa, tunnet olosi hyväksi sen suhteen, miten läheisesti olet yhteydessä kaikkeen tietoon ja kaikkiin olemassaolon tasoihin sekä ilmentämisen ja luomisen prosessin eri vaiheisiin. Silloin tiedät, etteivät nämä ilmiöt ole yliluonnollisia vaan täysin luonnollisia. Henkistä tietä kulkiessa paranormaalit kyvyt asettuvat ja muuttuvatkin osaksi elämäntaitoa vähän kuin sivutuotteena.

Nimenomaan itse prosessi eivätkä välttämättä saadut vastaukset on pyhää. Intuitiivinen prosessi on elämäntapa, jonka avulla voit olla sovussa sen kanssa, mikä on oikeasti todellista. Suuri henkinen opettaja Yogananda, joka tunsi sekä länsimaiset että itämaiset uskonnolliset perinteet, sanoi: "Intuitiota on hyvin vaikea määritellä, sillä se on aivan liian lähellä meitä kaikkia. ... Juuri intuition kautta ihmiskunta tavoittaa Jumalallisen. ... Kaikkien aikojen viisaat ja tietäjät ovat olleet nimenomaan intuitiivisia. Niinpä Jumala voidaan oivaltaa koko loistossaan juuri intuition avulla."

Jotta tulisit eteväksi intuitiivisessa prosessissa, mielesi tulee olla tyyni ja harjaantunut olemaan sovussa universaalien totuuksien kanssa. Sinun on pyrittävä saamaan esiin ne pelot, jotka haittaavat kehosi luonnollisen herkkyyden ilmenemistä, ja sulatettava ne sydämesi lempeydessä ja ymmärryksessä. Jos voimme karistaa itsestämme pois kaikki häiriötekijät, emme epähuomiossa vääristele totuutta tarkkailemalla sitä ohuen linssin lävitse emmekä tyydy pelkästään siihen, että meillä on paranormaaleja kykyjä. Tarkka intuitio on buddhalaisten "tarkaksi havainnoinniksi" kutsuman tapahtuman tulosta, ja tarkka havainnointi vaatii ponnistelua ja kärsivällisyyttä syntyäkseen. Aivojen ja mielen tutkija ja kirjailija Robert Ornstein kirjoittaa: "Välittömän ymmärryksen kehittäminen vaatii paradoksaalisesti oman aikansa ja on aivan liian hienovarainen prosessi niille, jotka haluavat saada kaiken heti."

Kun siirryt henkisen herkkyyden (paranormaalien kykyjen) ylitse intuitiosi kehittämiseen, rehellisyytesi harjoittamiseen ja itsesi, muiden sekä kaiken tuntemattoman tiedostamiseen, ihmeitä tapahtuu. Elämääsi tulee kokonaan uusi ulottuvuus ja sinusta saattaa tulla psykologisesti kypsempi ja fyysisesti terveempi. Elämä virtaa luonnollisen sulokkaasti, täsmällisesti ja kitkattomasti.

Intuition myötä luottamuksesi niin itseäsi kuin muitakin kohtaan kasvaa. Saatat huomata kaikki ne hyvät syyt, miksi jotakin tapahtuu. Et enää koe yhtä suurta toivottomuuden synnyttämää ahdistusta ja olet toiveikkaampi sekä menneisyyden että tulevaisuuden suhteen ja tietoisempi ympäristöstäsi. Ihmeellisiä yhteensattumia (synkronismi) tapahtuu entistä enemmän. Koet suurempaa innoitusta, ja kaikenlainen innokkuutesi lisääntyy, sillä kun kaikki virtaa elämässäsi, olet onnellinen. Ja kun olet onnellinen, luovuus ja tuotteliaisuus kukoistavat ja koet syvää tyytyväisyyttä elämääsi kohtaan. Voit esimerkiksi rynnätä vauhdikkaasti ruokakauppaan ostoksille työn, perheen yhteisen ajan ja taloustöiden lomassa ja tehdä kokemuksestasi viihdyttävän, jos keksityt ruokatarvikkeiden tuoksuihin, muotoihin ja väreihin ja virityt kaupan käytävillä kohtaamiesi ihmisten tunnevivahteisiin. Kenties pelkkä ostoskärryn sulava kulku miellyttää sinua tai tiedät aivan täsmälleen, minkä hedelmistä kehosi haluaa valita.

Tarkoittaako tämä kaikki sitä, että sinun tulisi vain kelluskella elämän virrassa, elää tässä hetkessä ja luopua kaikista tavoitteistasi? Tuleeko sinun lakata tarkkailemasta rahankäyttöäsi tai ryhtyä säästämään? Ei tietenkään. Olemme täällä ottaaksemme kaikkeen osaa täydestä sydämestämme ja pitääksemme huolen kaikista yksityiskohdista. Tämä on toiminnan ja saavutusten maailma; tekeminen ja saaminen ihan yhtä lailla kuin oleminenkin ovat kaikki osa luonnollista luovaa prosessia.

Järkeilylle, luokittelulle ja asioiden hallinnalle on aina oma paikkansa, mutta intuitiivinen prosessi laajentaa ymmärrystäsi, tuo sinulle selkeyttä luovan prosessin kaikkiin eri vaiheisiin, sujuvoittaa asiain hoitoa, suo sinulle yhtenäisen maailmankuvan ja sallii sinun nauttia kaikista toimistasi ja saavutuksistasi.

Intuition kolme ilmenemistapaa

Intuitiivinen tieto tulee prosessin varhaisissa vaiheissa meille samalla tavoin kuin kaikki muukin tieto – viiden aistimme välityksellä. Intuitiiviset oivallukset sen sijaan ilmenevät tavanomaisimmin jollakin kolmesta seuraavasta tavasta: näkyinä, ääninä tai värähtelynä. Alkuun jokin näistä kolmesta ilmenemistavasta on kohdallasi todennäköisimmin vallitseva.

Näyt
Oletko nähnyt joko unissasi, mielikuvituksessasi tai mietiskellessäsi sellaisia näkyjä, joiden välityksellä olet saanut tietoa omasta elämästäsi, muiden tulevaisuudesta tai jopa koko planeettamme tulevaisuudesta? Onko mielessäsi koskaan välähtänyt kuva ystävästäsi juuri ennen kuin sattumalta tapaatte? Oletko kokenut deja vu -ilmiön, jolloin yhtäkkiä tajuat nähneesi jonkin tilanteen jo aiemmin?

James, joka on opiskelemassa terapeutiksi, tekee usein työtään koskevia päätöksiä niiden kuvien pohjalta, joita hän on edellisyönä unissaan nähnyt. Hän on myös saanut opiskelutovereitaan koskevia syvällisiä oivalluksia tarkastelemalla näiden tekemiä kollaaseja, naamioita ja veistoksia taideterapiaryhmässään.

Ääni
Onko "pieni ääni" koskaan kehottanut sinua olemaan poistumatta kotoa, mutta kuitenkin olet tehnyt niin vain huomataksesi myöhemmin, että sinulta jäi lompakko kotiin? Tai ehkä pieni ääni on sanonut sinulle: "Sinun ei ole syytä olla tämän ihmisen kanssa missään tekemisissä", mutta olet kuitenkin tutustunut häneen vain joutuaksesi toteamaan, että rahojesi ja autosi lisäksi hän vei myös sydämesi. Oletko koskaan herännyt puhelimen tai ovikellon ääneen vain huomataksesi, ettei ketään näy eikä kuulu? Kykenetkö erottamaan toisen äänessä kireyden? Oletko ikinä huomannut hyräileväsi jotakin sävelmää vain tajutaksesi, että laulun sanat ovat suora vastaus siihen ongelmaan, joka sinua on kiusannut koko päivän? Kuuletko musiikkia, joka on liian korkeaa ihmiskorvan kuultavaksi?

Mainosgraafikko Allen käyttää kuuloaistiaan intuitiivisesti hidastaakseen kiireistä mainosten suunnittelua, jotta hän näkisi, milloin on tapahtumassa jokin virhe. Hän sanoo keskittyvänsä virtaavaan tilaan, jolloin ääni kuiskii hänen korvaansa: "Allen, jokin on menossa vikaan tämän painotyön kohdalla. Käyttävätkö he mattalakkaa kiiltolakan asemesta?" Tai: "Tämä asiakas tulee viemään paljon aikaa."

Värähtely
Ovatko kylmät väreet koskaan kulkeneet selkäpiitäsi pitkin, kun astut sisään johonkin vieraaseen taloon? Hermostuttavatko tai ärsyttävätkö toiset ihmiset sinua jo ennen kuin he sanovat sanaakaan? Kykenetkö kertomaan, milloin lemmikkisi on poissa tolaltaan? Oletko koskaan koskettanut ohimennen ystävääsi hänen vastatessa kosketukseesi: "Ahh, juuri siitä kohdasta!" Onko sinusta joskus tuntunut siltä kuin joku olisi koskettanut sinua, mutta ketään ei ole näkynyt missään?

Diane käyttää tuntoaistiaan intuitiivisesti antaessaan hierontahoitoja; hänen sormensa jotenkin vain tietävät, mikä kohta hänen asiakkaallaan on kipeä. Sen lisäksi hän käyttää sisäistä "skanneriaan" tutkaillakseen erilaisia tilanteita, jotka saattavat olla hänelle vaaraksi. Hän kuvailee "tuntevansa kehossaan" sen, tuleeko hänen antaa postin kulmalla kohtaamalleen kerjäläiselle rahaa vai ei. Oliko hän todella vailla asuntoa vai ainoastaan huumeiden käyttäjä?

Matka aistien maailmaan
Intuitiivinen tieto voi tulla myös haju- tai makuaistimusten kautta. Oletko koskaan haistanut ystäväsi parta- tai hajuveden tuoksun juuri vähän ennen kuin hän soitti sinulle? Sanotko koskaan: "Tämä homma kyllä vähän haiskahtaa minusta!" tai: "Haistan palaneen käryä!"? Entäpä: "Se kutkuttaa makuhermojani!" tai: "Olipa maukas juttu!" tai: "Sitä en kykene millään nielemään!"? Eräs ystäväni rakastaa syömistä ja käyttää usein ihmisistä ja asioista sanoja "herkullinen" ja "maukas".

Sinullakin on ehkä oma lempitapasi havainnoida asioita, ja kun alat käyttää intuitiotasi, suosikkiaistisi saattaa värittää saamaasi tietoa. Kehittyessäsi intuitiosi käytössä on tavanomaista, että muutkin aistisi harjaantuvat, ja lopulta kykysi ottaa vastaan on tasoittunut kaikkien aistien välille. Myöhemmin, kun olet edelleen hionut taitojasi, kaikki aistisi saattavat sulautua yhdeksi kokonaisuudeksi, jota monet oppilaani kutsuvat yksinkertaisesti vain "tietämiseksi".

Minun intuitiivinen kehitykseni alkoi vahvasti visuaalisten aistimusten myötä. Näin asiakkaideni kehon eri kohtien päällä erilaisia kuvia ja outoja symboleja: ballerinan, oliivin, taskulampun, sohvan. Joskus saatoin nähdä vastauksia erilaisilla kirjasimilla ladottuna: lihavoituna tai kursivoituna, isoilla kirjaimilla kirjoitettuna, mikäli viesti oli tärkeä tai pienillä kirjaimilla kirjoitettuna, mikäli kyse oli jostakin tutusta tai henkilökohtaisesta viestistä. Tämän visuaalisen menetelmän ongelmana oli se, että minulta meni kovasti aikaa erilaisten näkyjeni tulkitsemiseen.

Aloin vähitellen kuulla kuiskuttelua korvassani. ääni aloitti sanomalla: "Kerro hänelle, että hän on opettelemassa rohkeutta puolustamalla _____", tai: "Kerro hänelle, että hänen äitinsä oli hyvin hallitseva ja että nyt, vanhempana, hän on löytämässä omaa tilaansa uudelleen tekemällä _____." Välitin viestin asiakkaalle, ja jossakin vaiheessa, kesken kaiken, ääni lakkasi kuulumasta ja sanat vain tulivat suustani.

Jokin ajan kuluttua tämäkin tuntui yhä liian hitaalta ja aloin saada välitettäväksi tarkoitetusta viestistä vain ydinasian. Aloin sen jälkeen tuntea eri tuntuisia energioita asiakkaideni kehon ympärillä: hiekkapaperimaisia, rokonarpisia tuntemuksia niiden ihmisten kohdalla, joilla oli ollut huumeongelma, harmaita ja sumeita energioita niiden kohdalla, jotka olivat emotionaalisesti uupuneita, sähköisiä energioita niiden kohdalla, jotka olivat hermostuneita tai itsekriittisiä.

Ajan myötä tämä kinesteettinen intuition ilmenemistapa antoi tilaa hienovaraisemmalle toisten korkeampien värähtelyjen aistimiselle. Nykyään saan oivalluksen useimmiten ilman mitään siihen liittyvää erityistuntemusta suoraan mieleeni. Ja kuitenkin, kun näin tapahtuu, tunnen, miten mieleni leviää tasaisesti koko kehooni ja miten erilaiset energiamuodot vaikuttavat koko olemukseni kenttään. Enää en pysty sanomaan, mitä aistia käytän. Oma kehitystiesi aistien maailman halki on juuri sellainen kuin se kohdallasi on. Aloita huomioimalla omat lempiaistimistapasi ja se, milloin hallitseva aistisi on aktiivinen. Tarkkaile käyttämiäsi aisteihin liittyviä verbejä ja sanontoja. Sanotko: "Tuntuu hienolta", "Kuulostaa hyvältä", "Onpa koskettava tarina", tai: "Kaikki näyttää olevan kunnossa." Ala sen jälkeen käyttää kaikkia aistejasi tietoisemmin ja tutki, mitä kykenet sanomaan jonkun kodista tai siitä kaupasta, jossa asioit, esimerkiksi haistelemalla tilaa sen katselemisen sijaan.

Koska voimme saada helposti intuitiivista tietoa niin monin eri tavoin, ihmettelen usein, miksi epäilemme itseämme niin kovasti. Meillä on synnynnäiset työkalut kaiken tietämiseen, milloin tahansa ja missä tahansa. Luontaiset kykymme ovat aina edistyneempiä kuin mitkään tietokoneemme, satelliittijärjestelmämme tai matkapuhelimemme – eritoten jos kiinnitämme huomiomme samassa määrin itsemme jalostamiseen kuin mitä teemme korkean teknologian suhteen. Tässä vaiheessa sinulla on jo varmaan jonkinlainen käsitys siitä, mitä tuossa 90 prosentin käyttämättömässä aivojesi osassa saattaa piillä ja millaisia kykyjä sinulla on mahdollisuus harjoittaa. Olemme nyt istuttaneet siemenet. Sen jälkeen annamme niille vettä, kitkemme rikkaruohot ja huolehdimme tarkkaavaisesti intuitiivisten itujemme kasvumahdollisuuksista.


Takaisin